Mısırlı öykü ve roman yazarı. Muhammed el-Mensi Kandil, 1949 yılında Mısır’ın Garbiye vilayetine bağlı el-Mahalle el-Kubra şehrinde doğdu. Bu taşra kasabasında Arap Dünyasının en büyük eleştirmenlerinden biri haline gelen Dr. Câbir Asfur, yenilikçi İslam düşünürü Dr. Nasr Ebu Zeyd, tanınmış öykü yazarı Said el-Kefrâvi, Cârunnebi el-Hilv, şair Muhammed Ferid Ebu Sa’de ve şair Muhammed Salih gibi şahsiyetlerle arkadaşlık etme fırsatı buldu.
Kandil, 1975 yılında Mansura Tıp Fakültesinden mezun oldu. Mezuniyeti sonrası Minye vilayetine bağlı bir köyde bir buçuk yıl görev yaptı. Mısır kırsalı ile ilgili tecrübesini bu süre zarfında edindi ve kendini kültürel mirasın yeniden kaleme alınması işine verdi. Onu bu işe sevk eden ana etmen roman belleğinden asla çıkmayan, Arapların 1967 yılında uğradığı acı yenilgi oldu. Daha sonra tıp mesleğini bırakıp kendini tamamen yazma işine vermeden önce Kahire’de Sağlık Sigortası Kurumu’na tayin oldu. 1970 yılında henüz Mansura Tıp Fakültesi’nde öğrenciyken yoksul bir tıp fakültesi öğrencisinin duygularını somutlaştırdığı “Boş Morgun Şarkısı” adlı öyküsüyle Öykü Kulübü’nün birincilik ödülünü kazandı. Bu öykü çok sayıda süreli yayında yayımlanmış ve daha sonra da 1988 yılında Devlet Teşvik Ödülü’nü kazanan “Meryem el-Sâfi’yi Kim Öldürdü?” adlı kitabına eklenmiştir. Yine öğrencilik yıllarında mevsimlik işçilerin dramını anlatan “Sa’fan Öldü” adlı öyküsüyle Halk Kültürü Ödülü aldı. Arap kişiliğinin kökenlerini aramaya koyulan Kandil, bu kişilik ilerleme ve gelişmeye müsait midir, yoksa yenilmeye mahkûm mudur, sorusunun yanıtını aradı. Geleneksel Arap kültürüne yaptığı yolculuk üç farklı kitap olarak semeresini verdi: “Şarkılarda Yaşayan Şahsiyetler”, “Arap Vakaları” ve “Geçmişin Vakalarındaki Elemlerin Ayrıntıları.” Bundan sonra ilk uzun romanı olan “Ruhun İncinmesin”i yazdı. Bu roman Temmuz Devrimi’yle zaferlere tanık olup aşka ve hayata susamış, daha sonra da 1967 Haziran Savaşı’ndaki yenilgiye boğularak ruhları incinen kuşağın uzun ve acıklı öyküsünü anlatmaktadır.
Daha sonra pek çok öykü koleksiyonu yazdı. “Boyun Eğiş ve Korku” adlı öyküsü “İsrailli Kız” adıyla beyaz perdeye aktarıldı. Kuveyt tarafından çıkarılan El-Arabi Dergisi’nde baş editör olarak görev yapması dünyayı dolaşma fırsatı verdi. Bu gezilerin önemli bir semeri olarak “Semerkant’a Doğan Ay” adlı romanını yazdı. “Semerkant’a Doğan Ay” adlı roman 2006 yılında Necib Savires Mısır Edebiyatı Ödülü’nü kazanmıştır. Kahire Amerikan Üniversitesi (AUC) de aynı eseri İngilizceye çevirip yayımlamıştır. Son olarak “Krallar Vadisi” adıyla TV dizisine aktarılan “Batı Yakasında Bulutlu Bir Gün” adlı romanı 2010 Arabic Booker Ödülü’nün kısa listesine girdi. Arap Baharının Mısır’daki ayağı olarak 25 Ocak 2011’de rejime karşı başlatılan ve Hüsnü Mübarek’in istifasıyla sonuçlanan halk ayaklanmasını kayda geçirmek amacıyla 2013 yılında “Öfke Üzerine Üç Öykü” adlı üç öyküden oluşan kısa öykü koleksiyonunu yayımladı. Yazarın “Kara Tabur” romanı da 2016 Arabic Booker Ödülü’nün uzun listesine girdi.